Ongelukkig? Iets veranderen in je leven? Dat ene doel bereiken? ...

Hypnose?

Hypnotherapie kan je helpen!

Hypnotherapie is een therapievorm die gebruik maakt van hypnose om bv. ongezonde/vervelende gewoontes af te leren, negatieve emoties (stress, verdriet,angst,...) aan te pakken, lichamelijke en psychologische klachten te verlichten en/of persoonlijke doelen te bereiken.

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van opgewekte trance, waarin je een verhoogde vatbaarheid hebt voor suggesties. Hypnose botst nog op vele misverstanden omdat het in shows en media vaak spectaculairder voorgesteld wordt dan het in feite is. Eigenlijk is het een heel natuurlijk en alledaags fenomeen. Wist je dat wegdromen al een lichte vorm van zelfhypnose is? In hypnotherapie ga je dat nog meer verdiepen met de hulp van een therapeut maar sowieso is elke hypnose een zelfhypnose. Je doet het zelf maar de therapeut begeleid je en dat kan alleen met jouw toestemming! Hypnose is ook geen slaap. Als je aan het wegdromen bent overdag ben je ook niet in slaap. Je kiest gewoon om je aandacht naar binnen en naar de stem van de therapeut te richten en de omgeving even te laten voor wat het is. Eigenlijk vereist het een sterke concentratie naar binnen toe en dat kan je niet als je slaapt. Dus de geest is een actieve deelnemer bij hypnose en dat wil ook zeggen dat jij ermee kan stoppen wanneer je maar wil. Je kan niet in hypnose raken als je dat niet wil, maar je kan er ook niet ‘in blijven’. Je kan op elk moment stoppen door je ogen te openen, net als bij wegdromen. Omdat je niet slaapt en je dus alles hoort wat er gezegd wordt, ga je ook geen dingen doen die je zelf niet wil.

Hoe werkt het?

Gedurende onze levensloop verzamelen wij als mens informatie over onszelf en de wereld rondom ons. Die informatie wordt opgeslagen in ons onderbewustzijn en zal uiteindelijk bepalen wie we zijn, hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen in bepaalde situaties. In ons onderbewustzijn situeren zich al onze gewoontes (goede en slechte), emoties, intuïtie en al onze herinneringen. Deze informatie is echter niet zomaar toegankelijk en veranderbaar. Rondom die informatie zit een bescherming, namelijk de kritische factor. Je kan het vergelijken met een filter die rondom de informatie zit. Deze filter zorgt ervoor dat nieuwe informatie altijd vergeleken wordt met wat al binnenin aanwezig is. Komt de nieuwe informatie niet overeen met de oude dan wordt die informatie geweigerd. Dit zorgt ervoor dat jij niet zomaar alles van iedereen automatisch voor waar aanneemt. Maar indien je op bewust vlak veranderingen wil maken over iets wat op onderbewust vlak anders verloopt dan gaat dit ook niet zomaar veranderen. De kritische factor weigert de nieuwe informatie, omdat ze niet overeen komt met wat er in het onderbewustzijn geprogrammeerd staat. Daardoor zal die persoon de veranderingen moeten doen op basis van wilskracht op bewust vlak. En iedereen weet hoe moeilijk het is om gewoontes (bv. roken, snoepen, nagelbijten, …) en gevoelens (verdriet, angst, zelfvertrouwen, …) aan te pakken op basis van ‘karakter’ of wilskracht. Wilskracht is sterk onderhevig aan tijdsduur, humeur en de beproevingen van het leven. Het is gedoemd om vroeg of laat te falen want er wordt niks veranderd in ons onderbewustzijn, aan onze basis. Willen we daadwerkelijk iets veranderen in ons leven dan moeten we dat doen in ons onderbewustzijn en dat kan met hypnose. Dankzij hypnose kunnen we die filter, de kritische factor, even een blokje om sturen zodat er als het ware een deurtje open gaat naar je onderbewustzijn. Zo kunnen we dan nieuwe informatie aan je onderbewustzijn geven die ervoor zorgt dat je je gewenste doel bereikt. Van zodra het onderbewustzijn deze nieuwe informatie aanvaardt, gaat het aan de slag om de gewenste veranderingen te maken.